8 mars 2010

Världens underbaraste plats


Filmen får vänta.. Började fundera lite över Åland och att folk sällan vet nåt om ön förutom att kryssningsfärjorna stannar till där. Många av er som läser bloggen är ålänningar, men det skadar väl aldrig med lite info om den underbara pats där ni bor! :)

Åland har 27 096 invånare där knappt hälften bor i "huvudstaden", Mariehamn. Åland består av knappt 6800 öar och är ett självstyrt landskap i Finland. Man får stifta egna lagar och fatta politiska beslut inom vissa områden.

Namnet Åland kommer enligt en teori från Ahvaland (ahva=vatten på urnordiska). På finska associerades Ahvaland till det ordet ahven (=abborre) och än idag heter Åland Ahvenanmaa på finska.

Antalet inresande till Åland har de senaste åren legat runt 1,8 miljoner. Mycket folk med tanke på befolkningens storlek!

Varje sommar arrangeras festivalen Rockoff inne i Mariehamn. Kända artister turas om att spela under cirka en veckas tid. Ingen mindre än Mr Winnerbäck har spelat där! :)

Golf då? Det finns två golfklubbar, Kastelholms GK och Eckerö Golf. Båda klubborna har 36 hål och jag kan bara uttala mig om Kastelholm (där jag är medlem) eftersom jag aldrig spelat Eckerö. Kungsbanan är en kuperad och stundtals smal skogsbana med riktigt härlig utsikt från framförallt sexans och tians tee. Slottsbanan är plattare men utmanande, framförallt på sista nio när det blåser från vattnet. Utsikten här är inte heller fel med Kastelholms slott i bakgrunden!

Smidigaste sättet att ta sig till Åland är att åka med Eckerölinjen från Grisslehamn till Eckerö eller Viking Line från Kapellskär till Mariehamn. Båda färjorna tar cirka två timmar.

Förutom golf lockar fisket många turister. Har själv dragit upp en hel del gäddor och abborrar där!

Min egen anknytning till Åland är mormor, som bodde där tills hon var 18. Numera bor som bekant mor och far på kobben. Kanske hamnar man själv där en vacker dag..:) Ser fram emot en härlig sommar med mycket fiske, golf, ridning, kajakpaddling, inlinesåkning och korvgrillning på min favoritplats på jorden, Åland!

1 kommentar:

oskar med familj sa...

vilken tur att man bor här. Btw, när det kliar i kroppen varje gång man ser klubborna i bagen, är man sugen då? :)